Składniki:
Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek
5 łyżek cukru pudru
4 łyżki żelatyny
1 galaretka agrestowa

1/2 kostki margaryny Palma
1 jajko
Ponadto: okrągłe biszkopty (ok. 20 dag)
1 galaretka pomarańczowa
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 8 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka i przesmażyć. Do gorących jabłek wsypać cukier puder, żelatynę i galaretkę agrestową (w proszku). Całość dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Do zimnej masy jabłkowej dodać miękką margarynę i jajko. Razem zmiksować. Dno dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm) wyłożyć biszkoptami. Następnie wyłożyć masę jabłkową. Wierzch jabłecznika zalać tężejącą galaretką pomarańczową, rozpuszczoną wcześniej w dwóch szklankach gorącej wody. Jabłecznik schłodzić w lodówce. Najlepiej włożyć go do lodówki na 24 godziny, aby biszkopty zmiękły.
Wszystkie przepisy