Składniki:

5 jaj
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
80 dag słodkich jagód (20 dag zmiksowanych + 60 dag w całości)
2/3 kostki margaryny
1 opakowanie kisielu owoce leśne (ewentualnie cytrynowego)
2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
3 galaretki wiśniowe
1 litr wody
2 łyżki bułki tartej
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Mąkę przesiać 2 razy, dodać kisiel, proszek do pieczenia i razem wymieszać. Jaja utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym i połączyć ze zmiksowanymi jagodami. Margarynę rozpuścić i poczekać jak przestygnie. Dodawać stopniowo margarynę i mąkę do wcześniej zmiksowanej masy i powoli miksować. Blaszkę wysmarować margaryną i podsypać bułką tartą. Wlać masę na blachę i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 40-45 minut. Galaretki rozpuszczamy w 1 litrze wody i czekamy aż stężeje. Na wystudzonym cieście ułożyć jagody i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
Wszystkie przepisy