Składniki:
Na marynatę przeznacza się jabłka z odmian kwaśnych
jeszcze nie zupełnie dojrzałe
wtedy lepiej zachowują swój kształt. 2 kg jabłek; przyprawy: goździki
cynamon
skórka cytrynowa
pieprz
ziele angielskie
pół łyżeczki nasion gorczycy. Zalewa: 0,4 l wody
30-50 dag cukru
0,05 do 0,10 l octu 10 %
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje:
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Jabłka umyć, obrać, pokroić w ćwiartki lub krążki (o średnicy 1,5 cm) i wydrążyć gniazda nasienne. W czasie przygotowania jabłka skropić wodą z kwaskiem cytrynowym, aby nie ściemniały. Jabłka zanurzyć (najlepiej na sicie) na 1 min. we wrzącej wodzie, lekko zakwaszonej, a po osączeniu ułożyć w słojach i dodać przyprawy. Przygotować zalewę i gorącą napełnić słoje. Pasteryzować około 25 minut
Wszystkie przepisy