Składniki:
jaja gotowane na twardo: 8 sztuk czerstwa bułka: 5 dkg mleko cebula: 5 dkg tłuszcz rodzynki: 2 dkg natka pietruszki gęsta śmietana: 200 ml ser twarogowy: 6-8 dkg tarty chrzan: 4 dkg sól
pieprz
cukier sok z cytryny do smaku
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 8 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Śmietanę połączyć z chrzanem, doprawić. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Jaja przekrajać na pół, wyjąć żółtka, uważając aby nie uszkodzić białek. Następnie żółtka zemleć razem z bułką, połączyć z cebulą, posiekaną natką pietruszki i opłukanymi rodzynkami, doprawić do smaku, napełnić białka, ułożyć w naczyniu wysmarowanym tłuszczem, polać śmietaną, posypać przetartym przez sito twarożkiem, zapiec.
Wszystkie przepisy