Składniki:
8 jajek
150ml majonezu
1 śledź(filet)
sól
pieprz
natka pietruszki bądź szczypiorek
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Filet z śledzia namaczamy w wodzie osuszamy papierowym ręcznikiem i siekamy. Jajka gotujemy na twardo(7 min) przelewamy zimna woda, obieramy, płuczemy, osuszamy i przekrawamy na połówki. Żółtko wyjmujemy, przecieramy przez drobne sitko ze śledziem, ucieramy z 2 łyżeczkami majonezu i doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Połówki białka napełniamy farszem z żółtek i śledzia, polewamy pozostałym majonezem, posypujemy pietruszką bądź szczypiorkiem, schładzamy i podajemy.
Wszystkie przepisy