Składniki:
Spód ciasta:

15 dag biszkoptów
1/3 kostki masła
100 ml białego półsłodkiego wina
Masa jogurtowo-śmietankowa:

1/2 litra śmietany 30%
3/4 szklanki cukru pudru
6 łyżek soku jabłkowego
2 łyżki żelatyny
1 szklanka jogurtu naturalnego
50 dag truskawek
Do dekoracji:

25 dag truskawek
2 galaretki truskawkowe
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Biszkopty pokruszyć i wymieszać z miękkim masłem. Następnie przełożyć na dno dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm) i nasączyć białym półsłodkim winem. Truskawki umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. W podgrzanym soku jabłkowym rozpuścić żelatynę i wymieszać z jogurtem naturalnym. Następnie jogurt wymieszać z ubitą śmietaną i kawałkami truskawek. Gotową masę jogurtowo-śmietankową wyłożyć na pokruszone biszkopty. Całość włożyć do lodówki na około 30 minut. Truskawki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Ułożyć na masie jogurtowo-śmietankowej i zalać tężejącą truskawkową galaretką rozpuszczoną wcześniej w 750 ml wody. Włożyć do lodówki na około 12 godzin.
Wszystkie przepisy