Składniki:
5 jajek ugotowanych na twardo
gruby plaster (8 dag) gotowanej szynki
2/3 szklanki śmietany kremowej
2 kopiaste łyżki utartego parmezanu
sól
pieprz
liście sałaty
gałązki rzeżuchy lub natka pietruszki
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Śniadania
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Szynkę drobno kroimy ostrym nożem, ucieramy wraz z masłem na krem. Półmisek przybieramy liśćmi sałaty, na nich układamy połówki obranych ze skorupek jajek, każdą połówkę przybieramy kremem z szynki. Śmietanę ubijamy na puch z dodatkiem soli, pieprzu, przykrywamy wierzchy, tworząc zgrabne kopczyki, całość posypujemy utartym parmezanem i przybieramy zieleniną. Podawać z chlebem żytnim wasa i kawą inką
Wszystkie przepisy