Składniki:
Spód tortu: 100g masła
200g gorzkiej czekolady
8 jajek
180g cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
60g mąki
100g mielonych migdałów
50g kakao
sól
masło i mielone migdały do formy. Masa do przełożenia: 4000g gorzkiej kuwertury czekoladowej
250g śmietany
50g miękkiego masła
4 łyżki brązowego rumu. Polewa: 300g gorzkiej kuwertury czekoladowej
250 g śmietany
40g masła
1 łyżka cukru. Do przybrania: 2-3 łyżki małych srebrnych kuleczek cukrowych
150g białej masy na polewę
trochę cukru pudru
pałeczki czekoladowe
elementy dekoracyjna np. srebrne fontanny
spray srebrzysty
różnej wielkości foremki do wycinania gwiazdek
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 8 osób
Czas: dłużej niż 120 minut
Trudności: trudny
Koszt: do 60 zł
 

Sposób przyrządzania

1. Masło stopić, odstawić na bok. Czekoladę zetrzeć na drobnej tarce. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć na pianę wraz z cukrem i cynamonem, wymieszać z wiórkami czekoladowymi i stopionym masłem. Na masę z żółtek przesiać mąkę, migdały oraz kakao i wszystko wymieszać. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Białko ubić na sztywną piane, dodając szczyptę soli. Piane wymieszać z masą z żółtek. Formę wysmarować masłem i posypać migdałami, napełnić ciastem, wyrównać. Piec ok 40 minut. Gotowy tort zostawić do ostygnięcia. Przyrządzić krem. Kuwerturę czekoladową podzielić na małe kawałki i razem ze śmietaną rozgrzać w garnku, nie gotować. Zdjąć z ognia i schłodzić, cały czas mieszając. Wstawić masę na noc do lodówki. Następnego dnia zmiksować masę czekoladową na puszysty krem.Masło utrzeć z rumem i wymieszać z czekolada. Schłodzić krem. 2. Tort przekroić dwukrotnie w poprzek. Odłożyć na bok cztery łyżki kremu czekoladowego. Oba spodnie blaty posmarować pozostałym kremem i położyć jeden na drugim. Trzeci blat położyć na górze. 3. Wymieszać w garnku śmietanę , masło, cukier i lekko podgrzać aż się roztopią.Odstawić na bok. Rozpuścić kuwerturę w ciepłej kąpieli wodnej i wymieszać z masą śmietanową. 4. Posmarować tort polewą czekoladową , posypać srebrzystymi kulkami i odstawić , aby polewa stężniała. 5. Do przybrania tortu rozwałkować białą masę na polewę niezbyt cienko na warstwie cukru pudru. Wyciąć 7 gwiazdek różniej wielkości na środek tortu i 12 gwiazdek małych na brzeg tortu. Suszyć dekorację 1 dzień. 6. Przygotować pałeczki czekoladowe. Większe gwiazdki przymocować na ich końcach i wetknąć w tort na środku. Między gwiazdki wsadzić srebrne fontanny. 7. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i na brzegu wycisnąć rozetki. Położyć na nich małe gwiazdki. Spryskać tort srebrzystym sprayem. Smacznego!
Wszystkie przepisy