Składniki:
ok.6 kg.indyka
1/2 cytryny
zabek czosnku
1 kostka masła
posiekana cebula
10dag.selera
1 marchewka pokrojona w kostke
po lyzce bazylii
oregano
tymianku,pieprzu
1/2 kg.bulki tartej
3 jajka
lyzeczka soli
10dag.orzechow nerkowca
10dag.rodzynek
lyzka oleju
12 polowek brzoskwin w syropie
1 słoiczek konfitury z żurawin
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Dania z ryb
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: dłużej niż 120 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 80 zł
 

Sposób przyrządzania

Indyka natrzeć czosnkiem i skropić sokiem z cytryny. Stopic masło,wsypać seler,cebule,marchew i poddusić.Dodać zioła. Wymieszać z bułką tarta.Farsz dokładnie wymieszać z jajkami i orzechami. Posolić do smaku.Indyka nadziać farszem i spiąć wykałaczkami. Posmarować olejem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni.Piec ok.5 godzin. Podlewać mięso tworzącym sie sosem. Osaczyć polówki brzoskwiń. We wgłębienia włożyć żurawiny. Podawać do indyka.
Wszystkie przepisy