Składniki:
jaja: 10 (zalezy od ilości osób)
pieczarki: 10szt
ser żółty: 200g
koperek
pietruszka
szczypiorek
sól
pieprz
majonez
musztarda
tłuszcz
bułka tarta
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Śniadania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 20 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Jaja gotujemy na twardo na małym ogniu, żeby skorupki nie pękły. Po ugotowanu zalewamy jaja zimną wodą, aby wystygły. Następnie każde jajko (w skorupce!! nie obierać!!) kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy białko oraz żółtko i dajemy do miski, w ktorej będziemy przygotowywac farsz. Puste skorupki odstawic (potem będziemy je faszerować!). Do białka i żółtka dodajemy duszone pieczarki, drobno pokrojony ser, koperek, pietruszke i szczypiorek. Dodajemy majonez (nie za dużo, tak aby był dobry smak i idealna konsystencja, polecam majonez winiary) i 1 łyżeczke musztardy do smaku (najlepiej musztarde sarepską firmy Roleski). Przyprawiamy do smaku i zaczynamy nadziewać skorupki. Gdy skonczymy podgrzewamy patelnię i wlewamy na nia tłuszcz. Obtaczamy jaja w bułce (stroną którą faszerowaliśmy) i smazymy (rownież tą stroną ktorą faszerowalismy) az sie lekko zarumienia. Najtrudniejsze wydaje sie krojenie skorupek, ale w rzeczywistości jest to dziecinnie proste. SMACZNEGO
Wszystkie przepisy