Składniki:
1.kg filetu zindyka
20dag duszonego mięsa wieprzowego
pieprz
cebula
10dag wędzonego boczku
pęczek natki pietruszki
15dag pieczarek
sól

marchewka
skórka starta z1 cytryny
10 czarnych oliwek bez pestek
po 1/2 zielonej i czerwonej papryki
żółtko
1/3 kostki masła
1szk.białego wina
1/2szkl.śmietany
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 8 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Mięso nacinamy by powstała kieszen nacieramy solą i pieprzem w środku terz.dusimy mięso wieprzowe.2.cebule pieczarki i papryke kroimy w kostke natke siekamy marchew ścieramy na tarce oliwki kroimy w kostke składniki mieszamy z żółtkiem,duszonym mięsem i skórką z cytryny.3farszem napełniamy kieszen i spinamy wykałaczkami.obkładamy plastramy boczku i obwiązujemy nicią obsmażamy ze wszystkich stron na masle w patelce pieczemy 10 minutw 220stopniacha póżniej ok. 40 w200 stopniach.podlewamy winem.gotową pieczen kroimy. sos z pieczeni zagęszczamyi doprawiamy śmietaną.podajemy z ziemniaczkami i buraczkami to bardzo efektowne danie.
Wszystkie przepisy