Składniki:
gęś luzowana
jabłka: 1 kg
czosnek: 2 ząbki
majeranek: 1 łyżka
natka pietruszki: kilka gałązek
sól
pieprz: do smaku. Farsz: wątróbka drobiowa: 1/2 kg
śliwki suszone: 200 g
rodzynki: 200 g
bułka tarta: 8 łyżek
jajka: 4 szt.
gałka muszkatołowa
czosnek
majeranek
sól
kardamon: do smaku
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 6 osób
Czas: dłużej niż 120 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Gęś czyścimy, myjemy, nacieramy w środku i na zewnątrz majerankiem i czosnkiem roztartym z solą, odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę. Jabłka obieramy, blanszujemy z majerankiem. Przygotowujemy farsz, mielimy wątróbkę, dodajemy bułkę tartą, jajka, śliwki, rodzynki. Doprawiamy. Gęś napełniamy farszem, zaszywamy, wkładamy do brytfanny i polewamy pięcioma łyżkami wody. Oieczemy ok. 1,5 godz. w temp. 180 stopni C. Polewamy tłuszczem gęsim i miodem. W połowie pieczenia zmniejszamy ogień. Przed podaniem gęś dzielimy na porcje, układamy na półmisku i na końcu okładamy jabłkami. PYCHOTA!!!!
Wszystkie przepisy