Składniki:
tłuste mleko: 1,5 litra
migdały: 20 dag
cukier: 2 łyzki
rodzynki: 10 dag; masło: łyżka
szczypta soli
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Zupy
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

rodzynki przelać na sicie gorącą wodą, odstawić do odsączenia. Sparzone wrzątkiem migdały obrać z łupinek, wysuszyć i przepuścić przez maszynkę. mleko zagotować z cukrem, dodać przygotowane migdały i rodzynki, szczyptę soli oraz masło.Trzymać na niewielkim ogniu przez 3 minuty. Odstawić pod przykryciem tak by nie powstał kożuch. Zupę podawać na ciepło z ugotowanym na sypko ryżem. Porcje przyozdobić utartymi migdałami na środku.
Wszystkie przepisy