Składniki:
Ciasto na gofry:
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
cukier waniliowy
Bita śmietana:
0.5 l śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
Mus truskawkowy:
ok. 30dag truskawek
5 łyżek cukru
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 90 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Ciasto: [list] [*] Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać mąki, mleko, sól, cukier waniliowy -zmiksować. Do masy dodać ubite na sztywno białka, delikatnie wymieszać, masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Do rozgrzanej gofrownicy wlewać ciasto, piec na złoty kolor. Pamiętając by gofrownicę posmarować wcześniej olejem. Upieczone gofry stawiać pionowo by odparowały i by nie stały się gumiaste. [/list] Śmietana: [list] [*] Śmietanę schłodzić i ubić z cukrem na sztywno. [/list] Mus truskawkowy: [list] [*] Truskawki umyć obrać, kilka truskawek zostawić i pokroić w ćwiartki. [*] Pozostałe włożyć do blendera, dodać cukier i zmiksować. [/list] Gofry podawać z bitą śmietaną, posypane truskawkami i polane musem. Pyszne, znikają błyskawicznie.
Wszystkie przepisy