Składniki:
młoda kapusta: 1 sztuka
mięso mielone indycze: 50 dag
ryż: 1/2 szklanki
cebula: 1 sztuka
koncentrat pomidorowy: 1 sztuka
śmietana 12%: 200 ml
mąka pszenna 4 łyżki
bulion warzywny: 1 litr
przyprawy: majeranek
sól
pieprz
vegeta
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Dania mięsne
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Młodą kapustę umyć, zdjąć wierzchnie liście, wyciąć głąb i sparzyć krótko wrzątkiem. Nie gotować, gdyż młoda kapusta jest miękka. Ryż zalać szklanką wody, doprowadzić do wrzenia, chwilę podgotować i pozostawić w garnku pod przykryciem aż do czasu całkowitego wchłonięcia wody, następnie ostudzić. Mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skórki i pokroić na drobną kosteczkę. Razem z ryżem dodać do mięsa. Całość wymieszać i doprawić do smaku. Porcje farszu kłaść na liściach kapusty i zawijać gołąbki. Dno garnka wyłożyć zdjętymi wcześniej wierzchnimi liśćmi i na nich układać przygotowane gołąbki. Całość zalać 3/4 litra bulionu i gotować około trzydziestu minut. Pozostałą część bulionu zagotować, dodać koncentrat pomidorowy. Mąkę wymieszać ze śmietaną i wodą, a następnie zagęścić mieszaniną sos. Przed podaniem gołąbki polać pomidorowym sosem.
Wszystkie przepisy