Składniki:
8 pojedyńczych filetów z piersi kurczaka (po ok 10 dag)
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 łyżka rozmarynu
4 gałązki szałwi
1 bagietka
4 łyżki masła lub margaryny
4 średnie pomidory
sól; pieprz
4 łyżki żółtego startego sera (np gouda)
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 8 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

. Mięso umyć, osuszyć.Szałwię opłukać, osuszyć. Listki oderwać od łodyżek, posiekać. Czosnek obrać. Jeden ząbek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę, wymieszać z oliwą, szałwią i rozmarynem. Posmarować mieąso przygotowaną mieszanką, zostawić pod przykryciem na 10 minut. 2. Pokroić w paski drugi ząbek czosnku. Bagietkę podzielić najpierw na cztery kawałki, potem każdy z nich przekroić jeszcze wzdłuż na połowę. Posmarować masłem, obłożyć czosnkiem. 3. Pomidory umyć ,wyciąć szypułki. Posypać pieprzem i startym serem, zawinąć w folię aluminiową. Filety osuszyć z marynaty, ułożyć na wczesniej rozgrzanym grillu. Piec po 4-5 minut z każdej strony, aż zrumienią sie na złoty kolor. Po zdjęciu posypać solą oraz pieprzem.Pomidory i bagietkę umieścić na grillu w polowie czasu pieczenia mięsa. Podawać natychmiast po zdjęciu z rusztu razem z pikantnym sosem czosnkowym.
Wszystkie przepisy