Składniki:
6 dużych pomidorów
3 ogórki (długie)
5 ząbków czosnku
3 papryki - czerwone
cebula
4-5 kromek chleba tostowego
ocet winny
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje:
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

1. Najpierw warzywa należy podzielić: na jedna kupkę 2-3 pomidory (te brzydsze, nawet miękkie - byle nie popękane, za to baaardzo dojrzałe),2 krótkie ogórki , cebula 1 zwykła , 1 czerwona, 5 ząbków czosnku. Na drugą kupkę 2 - 3najpiękniejsze pomidory, ogórek, papryka 2. Warzywa z pierwszej kupki zmiksować i nawet przetrzeć przez grube sito (na sicie zostaną pestki i włókna cebuli), potem przecier wlać z powrotem do malaksera, dodać nieco(4 -5) kromek tostowego chleba bez skórki, jeszcze raz zmiksować, dodać oliwę (1/2 szklanki) i ocet - do smaku (zwykle starcza 1,5 łyżki). 3. Całość przelać do dużego , najlepiej kamiennego garnka, dolać 1 litr soku pomidorowego (może być z kartonu) i wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny. 4. Siąść, odpocząć i przygotować drugą kupkę warzyw. Starannie obrane (oczywiście najlepiej je sparzyć) pomidory i ogórek pokroić w dużą kostkę, umieścić w osobnych miseczkach. I jeszcze konieczny dodatek: grzanki usmażone na oleju (tym razem zwykłym). 5. Możemy prosić gości do stołu. Na centralnym miejscu stawiamy schłodzone gazpacho z grzankami.
Wszystkie przepisy