Składniki:
30 dag utartego chrzanu (średni słoik) z kwaskiem cytrynowym
3/4 szklanki gęstej śmietany

łyżka żelatyny
garść rodzynków

łyżka masła

łyżeczka mąki

cytryna

cukier

sól
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Wegetariańskie
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Do 1/4 szklanki wrzącej osolonej i posłodzonej wody dodać chrzan wymieszany z masłem i mąką. Zagotować i po chwili dodać spęczniałą żelatynę. Energicznie mieszając zagotować i ponownie odstawić. Dodać sparzone i osączone rodzynki, a gdy chrzan przestygnie (ale żelatyna jeszcze się nie zetnie), dodać śmietanę , doprawić do smaku cukrem i sokiem z cytryny, wymieszać , przelać do salaterki i wstawić do lodówki. Przed podaniem wyłożyć galaretkę na talerz lub półmisek i udekorować gałązką natki oraz rodzynkami. Tak przyrządzony chrzan kroi się na małe porcje jak tort, a podaje do szynki, zimnych mięs i ryb.
Wszystkie przepisy