Składniki:
Grzyby suszone 100 gramów
włoszczyzna 1 sztuka
cebula 1 sztuka
natka pietruszki posiekana 1 łyżka stołowa
liść laurowy 1 sztuka
ziele angielskie według uznania
tymianek gałązka 1 sztuka
łazanki 300 gramów
sól według uznania
pieprz według uznania
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 90 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Łazanki ugotować w osolonym wrzątku i osączyć. Grzyby umyć i zalać ciepłą wodą, odstawić na 2h po czym ugotować w tej samej wodzie do miękkości. Oczyszczone warzywa pokroić w kostkę i dodać do miękkich grzybów. Do zupy włożyć przyprawy i gotować na wolnym ogniu ok. 45 minut. Wywar przecedzić. Grzyby pokroić w cienkie paseczki i włożyć z powrotem do wywaru. Ponownie zagotować, mieszając, doprawić pieprzem. Podawać z łazankami i natką pietruszki.
Wszystkie przepisy