Składniki:
1 kg kapusty
1 szklanka pęczaku
5 dag suszonych grzybów (lub 20 dag świeżych)
1 cebula
2 szklanki rosołu z kostki
1/2 szklanki śmietany 18%
1 łyżka mąki pszennej
3 łyżki masła
sól
pieprz do smaku
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 120 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Grzyby suszone opłukujemy, moczymy w wodzie, osączamy i siekamy. Surowe grzyby siekamy i smażymy. Pęczak gotujemy w osolonej wodzie z łyżką masła na półmiękko. Z kapusty wycinamy głąb, główkę obgotowujemy ok 5 minut i na pół godziny pozostawiamy w gorącej wodzie. Studzimy, oddzielamy liście. Cebulę kroimy, smażymy na maśle. Pęczak mieszamy z grzybami i cebulą, przyprawiamy solą i pieprzem. Farsz nakładamy na liście kapusty i zawijamy. Gołąbki układamy ciasno w rondlu, podlewamy rosołem i dusimy do miękkości. Śmietanę mieszamy z mąką i zaprawiamy gotową potrawę.
Wszystkie przepisy