Składniki:
1 główka sałaty
1 papryka żółta

1 papryka czerwona
1 papryka zielona
2 ząbki czosnku
1 słoiczek kaparów
2-3 pomidory
1 kiść słodkich
ciemnych winogron
oliwa z pierwszego tłoczenia
sok z cytryny lub ocet winny
sól
pieprz

ostra czerwona papryka
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 5 osób
Czas: do 10 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Sałatę myjemy, suszymy w wirówce lub na papierowym kuchennym ręczniku, drzemy na kawałki i wrzucamy do dużej miski. Następnie, po usunięciu gniazd nasiennych i umyciu, kroimy wszystkie trzy papryki w drobną kostkę i dorzucamy do sałaty. Póżniej idą pokrojone w ósemki lub szesnastki pomidory i drobno pokrojone winogrona. Słodkie winogrona bardzo fajnie pasują do tej sałatki i czynią je trochę mniej zwyczajną. Dorzucamy odsączone kapary i rozgniecione ząbki czosnku. Wszystko polewamy oliwą i sokiem z cytryny, mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką
Wszystkie przepisy