Składniki:
10 dag ryżu
2 łyżki masła
2 łyżki cukru waniliowego
2 szkl. maślanki

1/2 cytryny
3 łyżeczki żelatyny/ agar
czerwony grapefruit
nektaryna
brzoskwinia
2 kiwi
4 plastry ananasa
2 mandarynki
kilka kostek czekolady
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 3 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Ugotowany na sypko ryż wymieszać z masłem. Namoczyć żelatynę w małej ilości wody. Rozpuścić podgrzewając ją na wolnym ogniu. Dodać do maślanki wymieszanej z cukrem waniliowym i z sokiem z cytryny. Połączyć z ryżem. Ryż przełożyć do 4 foremek i wstawić do lodówki, by stężał. Mandarynki i grapefruita obrać i podzielić na cząstki. Plastry ananasa pokroić na pół. Miąższ nektaryny i brzoskwini pokroić w ósemki. Obrane kiwi pokroić w plastry. Wyłożyć ryż na talerze, udekorować owocami. Posypać startą czekoladą
Wszystkie przepisy