Składniki:
jajka ugotowane na twardo: 8 sztuk
zielony groszek: 1 puszka
czarny pieprz: 8 ziarenek
seler naciowy: kilka liści
pomidory: wg uznania
majonez: wg uznania
GALARETA: rosół: 2 szklanki
białe wytrawne wino: pół szklanki
ocet winny: 1 łyżka
żelatyna: 2 kopiaste łyżeczki
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 8 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: trudny
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

Żelatynę moczymy w niewielkiej ilości wody, gdy napęcznieje, rozprowadzamy w niewielkiej ilości wrzątku. Rosół zagotowujemy razem z winem i octem, gdy trzeba, lekko doprawiamy, zdejmujemy z ognia, łączymy z żelatyną, całość dokładnie mieszamy. Na spód salaterki wylewamy warstwę galarety, wstawiamy na kilka minut do zamrażalnika. Na galarecie układamy jajka z wbitym w czubek ziarnkiem pieprzu, zalewamy następną porcją galarety i ponownie wstawiamy do lodówki. Gdy stężeje, posypujemy groszkiem, zalewamy galaretą i jeszcze raz wstawiamy do lodówki do stężenia. na półmisku układamy liście selera, by utworzyły krąg, otaczający brzeg. Na liście wykładamy galaretę pokrojoną w romby w taki sposób, by w każdej porcji było jajko, przybieramy pomidorami.
Wszystkie przepisy