Składniki:
SKŁADNIKI na dwie porcje: filet z sandacza 30 dag
por 1 biała część
marchew 1 szt
seler 1/4
szafran 2g
wino 3/4 szklanki
białe półwytrawne
posiekany koper 1 łyżeczka
śmietana 18% 0.5 szklanki
czosnek 1 ząbek
sól i pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 60 zł
 

Sposób przyrządzania

Oczyszczony filet przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy. Warzywa kroimy w długą, cienką zapałkę, gotujemy w dobrze osolonej i osłodzonej wodzie tak, aby były chrupiące. Sos szafranowy- do rondla wlewamy wino, dodajemy zmiażdżony czosnek, posiekany koperek, oraz szafran, doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy śmietanę 18%. Gotujemy małym ogniu przez ok. 3-4 minut, aż uzyskamy żółty kolor. W razie gdy sos będzie za rzadki można go odrobinę zagęścić. Przygotowany wcześniej filet smażymy z obu stron na patelni grillowej. Talerz równomiernie pokrywamy sosem na środku układamy dywanik z warzyw, a na warzywach układamy grillowanego sandacza. Dekorujemy świeżymi ziołami.
Wszystkie przepisy