Składniki:
makaron gwiazdki: 20 dag
serek homogenizowany o smaku waniliowym: 1
świeże truskawki: 20 dag
sok z cytryny
rodzynki: 10 dag
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Śniadania
Porcje: dla 1 osoby
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Rodzynki przepłukać i zalać gorącą wodą z dodatkiem soku z cytryny. Makaron gwiazdki ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i zahartować, przelewając je kilkakrotnie zimną wodą. Pozostawić na sicie do odcieknięcia. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek. Pięć ładnych sztuk odłożyć, resztę zblendować na gładką masę, dodając do nich serek homogenizowany o smaku waniliowym. Ucierać blenderem, aż powstanie gładka waniliowo-truskawkowa masa. Makaron gwiazdki wyłożyć na talerzyk, polać sosem waniliowo-truskawkowym, posypać rodzynkami i udekorować pokrojonymi na ćwiartkę świeżymi truskawkami. Danie to może być podawane na ciepło, po uprzednim podgrzaniu całości, lecz świetnie smakuje także na zimno. Dzieciaki bardzo lubią je jeść w formie „zupy mlecznej” – najlepiej wtedy zastąpić serek homogenizowany jogurtem naturalnym o płynnej konsystencji.
Wszystkie przepisy