Składniki:
4 filety z kurczaka
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka suszonego rozmarynu
sól
papryka mielona ostra
8 cienkich plastrów wędzonej szynki
1 ząbek czosnku
1 cebula
3 selery naciowe
3 marchewki
2 małe cukinie
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki wytrawnego wina
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
1 łyżka siekanej natki pietruszki
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Mięso opłukać zimną wodą i osuszyć. Filety podsmażyć na rozgrzanej patelni na złotobrązowo. Zdjąć z patelni ,oprószyć rozmarynem, solą i papryką, każdy filet zawinąc w 2 plastry szynki. Czosnek i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Marchew oraz seler oczyścić, cukinie umyć, wszystko pokroić w słupki. Koncentrat pomidorowy wymieszać z białym winem. Zeszklić cebulę na oliwie, dodać warzywa i czosnek i podsmażć. Wlać rozprowadzony w winie koncentrat i dodać sól oraz paprykę do smaku. Mięso ułożyć na warzywach i dusić przez 15 min. pod przykryciem na małym ogniu. Wyjąć filety, a do warzyw dodać skórkę z cytryny i pietruszke. €łożyć wszystko na talerzach i można podawac
Wszystkie przepisy