Składniki:
różne rodzaje winogron; świeże jagody; żelatyna:4 łyżeczki; białe wino: pół szklanki; sok jabłkowy:1,5 szklanki; cukier:6 łyżek;sok z cytryny:1 łyżka;sos do ozdobienia i bita śmietana
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody i pozostawić aż napęcznieje.Winogron i jagody pokroić na połówki, z winogron usunąć pestki. Wino podgrzać z sokiem jabłkowym i cytryny, rozpuścić w nim cukier i żelatynę. Na spód salaterek wlać trochę galaretki, poczekać aż stężeje. Następnie poukładać owoce i zalać galaretką i odstawić do stężenia. Przed podaniem dodać bitą śmietanę i polać sosem.Smacznego
Wszystkie przepisy