Składniki:
kurczak świeży do 2 kg

wątróbka z kurczaka 20 dag

jajka 5 szt

mąka 2 łyżki

natka pietruszki 3 gałązki

przyprawa "jarzynka"
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 5 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Z kurczaka ściągamy skórę.Ja zaczynam zawsze od strony filetów. Wkładam delikatnie rękę pod skórę i odciągam skórę od mięsa. Obcinam tylko skrzydełka i nóżki przy kostkach.Następnie obieramy kurczaka z mięsa, mielimy całe mięso. Robimy omlet: białka z 4 jajek ubijamy na pianę dodajemy mąkę i żółtka i szczypta soli całość wylewamy na rozgrzaną patelnie i smażymy omlet. Do zmielonego mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę wątróbkę i omlet który też kroimy w kostkę, całe jajko przyprawiamy do smaku jarzynką i na samym końcu natkę pietruszki drobno posiekaną W skórze dziury powstałe z nóżek,skrzydełek i szyj zaszywam. Skórę wypycham powstałą masą. Zaszywamy pupę kurczakowi posypujemy jeszcze jarzynką lub przyprawą do kurczaka i układamy na brytfance i pieczemy w piekarniku około 1 godziny.
Wszystkie przepisy