Składniki:
2 połówki piersi kaczki
3 pomarańcze
2 cytryny
pół szklanki czerwonego półwytrawnego wina
2 łyżki masła
łyżka cukru
pieprz

sól
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: dłużej niż 120 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

Z umytych pomaranczy i cytryn otrzeć po łyżce skórki , po czym z 2 pomaranczy i 2 cytryn wycisnąć sok. Mięso umyć, osuszyc, podzielić w poprzek włókien na grube plastry. Oprószyć solą i piperzem, przykryć skórką z owoców i schłodzić dobę w lodówce. Co jakiś czas obracać aby się równo zamarynowały. Skruszałe mięso wyjąć, osuszyć papierowym ręcznikiem, obsmażyć na suchej teflonowej powierzchni. Nastepnoe przełożyć do rondla , posmarować połową masła zalac winem i dusić do miękkości.Od czasu do czasu przerwracac je. Resztę pomarńczy pokroić w talarki i podsmażyć na pozostałym maśle, posypać cukrem i dalej smazyć dopóki cukier się nie rozpuści. Mięso podawać obłożone krążkami pomarańczy z prażonymi ziemniakami
Wszystkie przepisy