Składniki:
5 gruszek
1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
5 dag rodzynek
2 łyżki rumu
1 jajko
5 łyżek cukru
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 5 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Rodzynki wrzuć do miseczki, zalej rumem i pozostaw na godzinę. Rozmroź ciasto i wytnij z niego kwadraty o boku 10 cm (wielkość kwadratów zależy od wielkości owoców, ale te nie powinny być zbyt duże). Gruszki obierz i wydrąż od spodu gniazdo nasienne, nie rozcinając owocu. Napełnij gruszki osączonymi rodzynkami. Ustaw każdy owoc na kwadracie ciasta i posyp go łyżką cukru zagnij na ukos brzegi ciasta i sklej, pozostawiając na wierzchu ogonek gruszki. Z pozostałego ciasta wytnij listki i przyklej obok ogonka. Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz 15 minut w temp. 200°C. Gdy wierzch się przyrumieni, zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze 30 minut.
Wszystkie przepisy