Składniki:
Rosół 2ćwiartki kurczaka
1 marchewka
1 pietruszka
ćwiartka selera
cebula(w łupinie)-daje ładny kolor rosołowi
10 cm pora(biała część)
1duży listek laurowy
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu ziarnistego
1 rosołek warzywny
opcjonalnie: maggi(najlepsze w kosteczkach),łyżka vegety
Galaretka: rosół
obrane ze skóry i kości oraz pokrojone drobno mięso kurczęce z rosołu
żelatyna
groszek-najlepszy ,mrożony
natka pietruszki. Można przygotować rosół z dodatkiem kilku łap z kurczaka – galareta zetnie się wtedy ,naturalnie. Ja używam do galaretki gotowej żelatyny z rosołem
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 60 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

ROSÓŁ Mięso zalewamy 2-ma litrami zimnej wody, odszumowujemy, dodajemy składniki rosołu.Gotujemy ok godziny, aż mięso zacznie się lekko rozpadać.Przecedzamy. Podajemy ze swojskim makaronem, lub używamy, jako bazę do innych zup.Mięso wykorzystujemy np. na galeretkę z kurczaka. GALARETKA Z KURCZAKA Do małych miseczek wkładamy plasterek marchewki z rosołu, łyżkę ugotowanego groszku(mrożony jest najlepszy-ma piękny kolor!), kilka listków pietruszki. Niektórzy dodają plasterek jajka ugotowanego uprzednio na twardo. Zalewamy to rosołkową żelatyną. Czekamy aż lekko stężeje w lodówce. Potem dodajemy do pełna rozdrobnionego gotowanego mięsa z kurczaka. Zalewamy resztą żelatyny z rosołkiem. Chłodzimy w lodówce. Serwujemy na liściu sałaty z cytrynką lub octem winnym.
Wszystkie przepisy