Składniki:
2 jajka
1 niepełna szklanka cukru
3 torebki cukru waniliowego
4 łyżki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mąki ziemniaczanej
50 dag brzoskwiń
50 dag malin
1 łyżeczka soku cytrynowego
10dag posiekanych migdałów
1 kg chudego twarogu śmietankowego
50 dag serka mascarpone
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Białka ubić na sztywno, powoli wsypując 3 łyżki cukru i 1 cukier waniliowy. Dodać żółtka, obie mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i wylać na wyłożoną papierem pergaminowym tortownicę. Piec 20 min. w temp.175 stopni. Przygotować sos malinowy: maliny przebrać, 10 dag zmiksować z 1 cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Następnie przetrzeć przez drobne sitko. Zrobić masę: twaróg zmiksować z serkiem mascarpone, pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Później przekroić biszkopt w poprzek. Spód tortu cienko posmarować małą porcją kremu twarogowego. Ułożyć na nim brzoskwinie pozostawiając 2 do dekoracji. Posmarować połową kremu i przykryć drugim krążkiem biszkopta. Cały torcik cieniutko posmarować małą porcją kremu. Odłożyć do dekoracji 10 malin, pozostałe umieścić na torcie i rozsmarować na nich resztę kremu. Na torcie ułożyć pozostałe owoce, polać sosem malinowym, boki posypać wcześniej zrumienionymi na patelni migdałami.
Wszystkie przepisy