Składniki:
około 60 dag piersi z indyka lub kurczaka
marynata: 1 jogurt naturalny 200 g
2 łyżki curry
1 łyżka imbiru
szczypta kurkumy

szczypta cynamonu
1 łyżeczka cukru
sól
3 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
2-3 banany
kilka plastrów ananasa
1/2 puszki brzoskwiń
chilli w płatkach
2-3 łyżki wiórków kokosowych
patyczki do szaszłyków
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Pierś z indyka umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Przygotować marynatę. W tym celu rozgrzać 2 łyżki oliwy, podsmażyć na niej czosnek przeciśnięty przez praskę, tak aby się nie zrumienił, odsączyć. Następnie na rozgrzany tłuszcz wsypać curry, imbir, kurkumę i cynamon. Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszać i połączyć z tłuszczem, smażyć przez moment. Zmniejszyć gaz, dodać jogurt, podsmażony czosnek i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać łyżeczkę cukru, dużą szczyptę soli do smaku i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Mięso zalać marynatą, dokładnie wymieszać, wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. 2. Brzoskwinie pokroić na ćwiartki, banany na plasterki, a ananasy w kawałki. Nadziewać naprzemiennie na patyczki do szaszłyków.Grillować przez kilka minut z każdej ze stron, aż będą lekko rumiane. Podawać z „ósemkami” limonki. Przed spożyciem skropić sokiem z limonki
Wszystkie przepisy