Składniki:

pstrąg: 1 szt
cytryna: 1 szt.
czosnek: 1 ząbek
koperek: pół pęczka
sól: do smaku
pieprz: do smaku
Sos jogurtowy:
jogurt naturalny: mały kubeczek
czosnek: 1 ząbek
koperek: pół pęczka
sól: do smaku
pieprz: do smaku
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Dania z ryb
Porcje: dla 1 osoby
Czas: do 20 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Pstrąga myjemy, czyścimy, patroszymy, lub kupujemy gotowego. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Kropimy wewnątrz i na zewnątrz sokiem z połowy cytryny, pieprzymy, solimy; nacieramy czosnkiem tylko wewnątrz rybkę, do środka wkładamy koperek, oraz cienkie plasterki cytryny. Rybę zawijamy w folię aluminiową i pieczemy ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Sos jogurtowy:Jogurt mieszamy z koperkiem, czosnkiem przeciśniętym oraz doprawiamy solą i pieprzem.
Wszystkie przepisy