Składniki:
500 g ryżu
600 g miesa mielonego
1 paczka mieszanki warzywnej (najlepsza 7-składnikowa)
15 dkg sera żółtego typu gouda
koncentrat pomidorowy
1 jajko
bułka namoczona w mleku
mieszanka ziół (wdł. uznania)
przyprawa curry,mała cebulka
ząbek czosnku
pieprz
sól
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Dania mięsne
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Przygotowujemy mięsną mase mieloną. Dodajemy do niej jajko, drobno posiekaną cebulke, ząbek czosnku przeciśnięty przez praske, sól, pieprz i zioła do smaku. Wyrabiamy mase, formujemy jednakiej wielkości kule. Przesmażamy je na dobrze rozgrzanej patelni. Następnie na przesmażone kule wsypujemy całą paczke mieszanki warzywnej, lekko solimy. Całość przykrywamy plastrami sera, polewamy koncentratem(mniej ponad 8 porcji połowa małego słoiczka). Patelnie przykrywamy pokrywką i dusimy ok 30 min. W tym czasie taimy ryż(wdł. instrukcji na opakowaniu), dodając do niego małą łyżeczke soli i małą łyżeczke przyprawy curru. Po 25 min sprawdzamy czy jarzyny na mięsie są ugotowane, następnie wykładamy na talerze ryż, a na niego ładnie kładziemy fantazyjne kule mięsne z jarzynami i serem. Całość dekorujemy świerzą bazylią. Danie przepyszne warto zrobić!!!
Wszystkie przepisy