Składniki:
duże pomarańcze: 3
cukier: 5-10 dag
białe wino półwytrawne: 750 ml
wino czerwone: 250 ml
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Napoje, Drinki
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

Pomarańcze należy dokładnie umyć. Jedna będzie służyć do zrobienia naturalnego soku, a dwie pozostałe jako ozdoba i pływający w drinku przysmak. Dlatego z jednej zdzieramy skórkę (można to zrobić małym nożykiem). Skórka musi być sucha i skrojona bardzo cienko. Następnie startą skórkę wkładamy do szklanki z białym winem (ma być go ok. 100 ml). Moczymy ją kilka godzin (4-6). Kolejnym krokiem jest wyciśnięcie soku z tej pomarańczy, który następnie wlewamy do wazy lub innego naczynia na alkohol. Dodajemy do niego cukier oraz wymoczone skórki z winem. Wszystko dokładnie mieszamy. Dwie pozostałe pomarańcze należy obrać i pokroić w plasterki. Potem włożyć do wazy i zalać winem białym oraz czerwonym. Wszystko delikatnie mieszamy, następnie mocno chłodzimy w lodówce. Napój jest idealny na upalne, letnie wieczory, przy czym nie zawiera wielu kalorii i smakuje wyśmienicie!
Wszystkie przepisy