Składniki:
750 g chudej baraniny
1/2 l mleka
3 łyżki oliwy
sól
pieprz
3 pomidory
3 papryki
6 cebul
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Baraninę pokroić w kostkę ok 2 cm, włożyć do głębokiej miski, dodać sól i pieprz. Wymieszać z oliwą mleko, zalać nim mięso, marynować przynajmniej 4 godziny. Po tym czasie mięso odsączyć i obsuszyć w czystej ściereczce. Obrać cebulę i pokroić w grube plastry. Podobnie pokroić pomidory. Papryki wymyć, oczyścić z nasion, pokroić na kawałki. Nadziewać na rozetki na przemian: kawałki mięsa plastry pomidora, cebuli, papryki, aż do wypełnienia rożenka. Piec w grillu lub w silnie nagrzanym piekarniku około 10 min. W połowie pieczenia obrócić na drugą stronę.
Wszystkie przepisy