Składniki:
filety z dorsza: 700 g
pomidory: 400 g
masło: 50 g
czosnek: 3 ząbki
cebule: 3 średnie
zielenina
sól
pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Dania z ryb
Porcje: dla 3 osób
Czas: do 90 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

Filety, pomidory, cebule, czosnek i zieleninę dokładnie myjemy. Cebule i czosnek siekamy bardzo drobno i kładziemy na dno naczynia żaroodpornego. Pomidory kroimy w plasterki, a pieczarki w paseczki i układamy je na warstwie cebuli i czosnku. Warzywa doprawiamy solą i pieprzem. Następnie kładziemy na nie filety z dorsza. Masło kroimy na kawałeczki i układamy na rybie. Całość przykrywamy i zapiekamy w temperaturze 220 stopni ok. 45 min. Dorsz zapiekany po baskijsku to idealna kompozycja dla osób, które dbają o zdrowie i ogólną kondycję organizmu. Ryba ta jest bowiem najlepszym źródłem witamin A, D oraz jodu. Jej mięso jest bardzo chude a wątroba zawiera niezbędne dla zdrowia kwasy Omega 3. Ponadto z wątroby dorsza produkuje się tran, który służy jako lekarstwo w przypadku wielu schorzeń, poprawia wzrok i apetyt, a także wzmacnia kości i zęby.
Wszystkie przepisy