Składniki:
1 duża cukinia
1 jajko
2 czubate łyżki mąki
szczypta soli do smaku
2-3 łyżki łuskanych nasion dyni
olej do smażenia
1 cebula
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Wegetariańskie
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 5 zł
 

Sposób przyrządzania

Cukinię w całości utrzeć na drobnej tarce do warzyw. Porządnie odcisnąć sok. Dodać mąkę, sól i nasionka dyni. Następnie wetrzeć cebulę, wymieszać. Smażyć z obu stron na złoto. Jak się będą rwać przy obracaniu, śmiało dosypać mąki. Po usmażeniu można na chwilę położyć na talerz z papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Można podawać jako przystawkę na ciepło albo jako dodatek do dania.
Wszystkie przepisy