Składniki:
buraczki czerwone: 3 kg
papryka czerwona: 0,5 kg
cebula: 0,5 kg
ocet 6%: 2/3 szklanki lub kwasek cytrynowy
cukier: 2/3 szklanki
sól: 2 łyżki
oliwa z oliwek: 1/2 szklanki
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 120 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Buraki czerwone ugotować, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule i paprykę pokroić w kostkę. Oliwę z oliwek podgrzewamy w garnku i dodajemy cebulę, podsmażamy cebulkę na złoty kolor. Następnie dodajemy starte buraki, gotujemy i co jakiś czas mieszamy. Potem dodajemy paprykę, przyprawy i dalej gotujemy. Na samym końcu do garnka dodajemy ocet i jeszcze chwilkę gotujemy razem. Gorące wkładać do słoików, zakręcić nakrętki a następnie włożyć do dużego garnka z wodą (do 1/3 wysokości słoika) i gotować przez ok. 10 - 15 minut.
Wszystkie przepisy