Składniki:
Drożdże: 15 dag
cukier: 2 szklanki
mleko: 2 szklanki
masło: 1 kostka
jajka: 4 sztuki
mąka: 1 kg
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje:
Czas: do 40 minut
Trudności: -
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Wieczorem zmieszać razem drożdże, cukier, letnie mleko, stopione i ostudzone mleko oraz jajka. Pozostawić pod przykryciem na noc w temperaturze pokojowej. Rano dodać mąke i dokładnie wymieszać, wlać do dwóch form ok. 20 x 30 cm lub dużych babkowych i pozostawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość piec ok 1 godziny w temp. 170 - 180 stopni. Przed włożeniem do pieca można posypać kruszonką natomiast po upieczeniu polukrować lub polać polewą.
Wszystkie przepisy