Składniki:
5 dag drożdży
2 jajka
50 dag maki
250 ml mleka
1,5 łyżki cukru
1 jabłko
łyżka soku z cytryny
15 dag mieszanki studenckiej (rodzynki
migdały
orzechy)
5 dag moreli suszonych
1/2 łyżki cynamonu
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 90 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

Wymieszaj drożdże z odrobiną cukru, wody i mąki i odstaw do wyrośnięcia. Roztrzep 2 jajka z 1,5 łyżki cukru, dodaj 50 dag mąki, wyrośnięte drożdże, ciepłe mleko oraz roztopione 1,5 łyżki masła. Dokładnie wyrób ciasto, nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto podziel na trzy części. Rozwałkować na paski, połączyć końcówki i zapleść warkocz.Ułożyć ciasto na natłuszczonej formie i odstawić w ciepłe miejsce. Jabłko umyć, obrać, pokroić w ćwiartki, skropić sokiem z cytryny i wymieszać z cynamonem, mieszanką studencką i pokrojonymi suszonymi morelami. Taką mieszanką udekorować chałkę. Można jabłka i mieszankę lekko powciskać w ciasto, aby nie pospadało. Ciasto na koniec posmarować roztrzepanym żółtkiem.Piec ciasto 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Wszystkie przepisy