Składniki:
Mąka 1 kg
mleko 1,5 szklanki
żółtka 8 sztuk
cukier 2 szklanki
drożdże 100 gramów
margaryna 1 kostka
rodzynki 250 gramów
cukier waniliowy 20 gramów
jajka 1 sztuka
sól 1 szczypta
orzechy włoskie mielone 200 gramów
cukier 0,5 szklanki
białka 4 sztuk
mak mielony 250 gramów
cukier 0,75 szklanki
masło 50 gramów
skórka z cytryny 0,5 łyżek deserowych
olejek migdałowy 2 krople
konfitura z wiśni 1 sztuka
morele suszone 50 gramów
śliwki suszone 50 gramów
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: dłużej niż 120 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Ciasto: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i 4 łyżkami mleka, pozostawić w ciepłym miejscu. Żółtka utrzeć z 2 szklankami cukru. Margarynę zagotować z resztą mleka. Przesianą mąkę dać do miski, dodać szczyptę soli, ciepłe mleko z margaryną, wyrabiać dłońmi, dodać żółtka z cukrem i dalej wyrabiać, wlać wyrośnięty rozczyn, cukier waniliowy i pod koniec 100g wymoczonych i osączonych rodzynek. dobrze wyrobione ciasto odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masa orzechowa: z 2 białek i 0,5 szklanki cukru ubić sztywną pianę i wmieszać w nią orzechy. Masa makowa: masło stopić w rondlu, dodać mielony mak i 0,75 szklanki cukru, mieszając smażyć 15 minut. W ostudzoną masę wmieszać skórkę z cytryny, aromat migdałowy, 50g sparzonych i osączonych rodzynek oraz pianę ubitą z 2 białek. Masa konfiturowa: opłukane i osączone morele i śliwki pokroić, wymieszać z konfiturą (słoiczek) i z 100g wymoczonymi, osączonymi rodzynkami. Każdą masę podzielić na 3 części. Trzy blaszki o wymiarach 40 x 10 cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. 2/3 wyrośniętego ciasta rozwałkować na 8 prostokątnych placków o grubości ok. 0,5 cm i o pozostałych wymiarach o 3cn większych niż wymiary blaszki. Pierwszą blaszkę wylepić plackiem, robiąc 1,5 cm rant. Na nim rozsmarować masę konfiturową, przykryć drugim plackiem też z rantem. Rozsmarować na nim masę makową. Przykryć następnym plackiem z rantem. Rozsmarować masę orzechową i przykryć czwartym plackiem nie robiąc już rantu. Tak samo ułożyć warstwy w drugiej blaszce. Trzecią blaszkę wylepić ciastem ze ścinków. Gdy ciasto we wszystkich formach wyrośnie, posmarować je rozkłóconym jajkiem. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach.
Wszystkie przepisy