Składniki:
Filet z dorsza 1 kg
żółtka 3 sztuki
cebula 1 sztuka
olej 6 łyżek stołowych
bulion z kostki 1 szklanka
ocet estragonowy 3 łyżki stołowe
śmietana gęsta 150 mililitrów
masło 150 gramów
narka pietruszki posiekana 3 łyżki stołowe
szczypiorek posiekany 3 łyżki stołowe
cytryna 1 kostka
sól według uznania
pieprz biały mielony według uznania
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Sos: oczyszczoną cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju, dodać ocet, bulion, posolić i popieprzyć do smaku, zagotować. Przetrzeć przez sito i ostudzić. Ubić na parze razem z żółtkami. Na końcu dodać rozpuszczone masło, natkę i szczypiorek oraz śmietanę i lekko ubić. Rybę umyć, osuszyć i posolić. Podsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15 minut. Wyjąć na półmisek, udekorować cząstkami cytryny i podawać z podpieczonymi ziemniakami i sosem.
Wszystkie przepisy