Składniki:
- 5 udek kurczaka
- 5 podudzi kurczaka (tzw. pałek)
150 ml jasnego piwa
150 ml oleju roślinnego
7 obranych ząbków czosnku
szczypiorek i natka
1 cytryna
3 liście laurowe
świeżo mielony czarny pieprz
słodka papryka w proszku
1 łyżka ziarnistego cz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 5 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: trudny
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Mięso opłucz, osusz, natrzyj solą, pieprzem i papryką. Przełóż do miski, dodaj listki laurowe, ziarna pieprzu, polej wszystko piwem. Zmiksuj olej z czosnkiem, dodaj posiekany szczypiorek oraz natkę - tyle, ile lubisz. Wlej do mięsa razem z sokiem z cytryny. Miskę przykryj i wstaw na 6 godzin do lodówki. Mięso osącz i upiecz na grillu, od czasu do czasu smarując marynatą.
Wszystkie przepisy