Składniki:
Skład: 0,5 l mleka
80 g drożdży
1,5 - 2 szklanki cukru
5 jaj
250 g masła
1 łyżeczka soli
250 - 300 g rodzynek
1 kg mąki.
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Z mleka, drożdży i połowy mąki zrobić zaczyn, dodać 1 łyżeczkę cukru. Kiedy zaczyn będzie gotowy, dodać cukier, ostrożnie wlać roztopione masło, włożyć 1 - 2 jaja i 3 - 4 żółtka (białka użyć do lukru), wsypać mąkę (ile potrzeba) i zamiesić gęste ciasto. Dodać rodzynki. Ciasto włożyć do formy i dać mu urosnąć. Piec w temperaturze 200 C przez 20 - 25 minut. Gotową babę polać lukrem z bitych białek z cukrem i wstawić na kilka minut do piekarnika żeby lukier się zarumienił.
Wszystkie przepisy