Składniki:
Ciasto: 2 szkl. mąki
1 szkl. cukru
4 jaja
1 margaryna
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany
gruszki. Krem: 1/2 szkl. mleka + 3/4 szkl. mleka
1/2 szkl. cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 budyń śmietankowy
cukier waniliowy
margaryna
2 łyżki cukry pudru
2 żółtka
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 90 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Ciasto: tłuszcz utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać resztę składników, pianę ubitą z białek. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao i 2 łyżki mleka. Na blasze wyłożyć ciasto białe, połówki obranych gruszek, ciasto ciemne. Piec 1 godz. w temp 180 C. Krem: 1/2 szkl. mleka +cukier wymieszać i zagotować. Dodać mąkę ziemniaczaną i budyń rozpuszczony w 3/4 szkl. mleka. Zagotować i wystudzić. Margarynę utrzeć z 2 łyżkami cukru pudru i 2 żółtkami. Porcjami dodawać zimny budyń.Krem wyłożyć na ciasto. Polać polewą czekoladową.
Wszystkie przepisy