Składniki:
kiełki soi: 1 opakowanie
sałata rzymska: 1
marynowane gruszki: 3 połówki
ser rokpol: 5 dag
oliwa z oliwek/olej z pestek winogron: 2 łyżki
sos z marynowanych gruszek: 1 łyżka
ocet estragonowy: 1 łyżeczka
cukier: 1 łyżeczka
drobno pocięta młoda kolendra: 1 łyżeczka
sól i pieprz: do smaku
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Sałatki, Surówki
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Sałatę rzymską należy dokładnie umyć i osuszyć. Następnie porwać jej liście (nie kroić, gdyż wtedy traci swoje właściwości) i ułożyć na odpowiednim naczyniu (półmisku, talerzu bądź w misce). Następnie spłukać pod bieżącą wodą oraz osuszyć kiełki soi oraz ułożyć je na listkach sałaty. Kolejnym krokiem jest pokrojenie połówek marynowanych gruszek w cienkie paski i dodanie ich do reszty składników (mają stanowić ozdobę potrawy i nadać jej przyjemny, słodkawy aromat). Całość należy okraszać serem rokpol oraz drobno pokrojoną kolendrą. Gdy sałatka będzie gotowa, całość polać uprzednio przygotowanym sosem. Dla smakoszy nieznających dotychczas kolendry dodajmy, że jest to zioło, które niezwykle popularne w kuchni azjatyckiej. Cieszy się tam niezmiennym powodzeniem od setek lat. Dodawane jest głównie do przypraw takich jak curry i pieprz ziołowy. Kolendrę można z powodzeniem uprawiać w ogrodzie czy w mieszkaniu lub na balkonie. Jej wysokość sięga nawet 90 centymetrów.
Wszystkie przepisy