Składniki:
Karp: 1 sztuka
Czosnek: 2 gówki
Świeży tymianek
cebula: 2 sztuki

sól
pieprz
sok z cytryny

oliwa z oliwek
wywar jarzynowy:200 ml
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Karpia natrzeć sokiem z cytryny, posolić, posypać pieprzem i odstawiamy do lodówki na 1,5 godziny. Następnie rybę faszerować całymi gałązkami świeżego tymianku i całymi ząbkami czosnku. Cebule pokroić w plastry i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Na cebuli położyć rybę i polać oliwą z oliwek. Piec początkowo w 200 stopniach, a po kilku minutach zmniejszyć temp.do180 i połać wywarem
Wszystkie przepisy