Składniki:
6 sporych podudzi z kurczaka
30 dag mielonej wieprzowiny
jajo
pół czerstwej kajzerki ,5dag masła
5dag rodzynek
przyprawa do kurczaka
koper sól ,pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Dania z drobiu
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Bułkę namoczyć w wodzie. Udka umyć. Delikatnie żeby nie uszkodzić skóry i mięśni, usunąć kości. Mięso oprószyć przyprawa do kurczaka. Zmieloną wieprzowinę wymieszać z jajem,namoczona i odciśnięta bułką, stopionym masłem i wcześniej sparzonymi rodzynkami. Przyprawić farsz do smaku solą i pieprzem, napełnić nim udka (miejsca po kościach) i zaszyć bawełnianą nitką, formując kształtne porcje. Przełożyć do wysmarowanej olejem formy. Piec około godziny w temperaturze 180st.C. Podawać z frytkami i surówką, np. cykorii i mandarynek. 100g-230 kcal. Bardzo dobra potrawa, polecam, smacznego!!!
Wszystkie przepisy